KENNISBANK

Kennisbank

Achtergrondinformatie over diverse thema's

HOLISME

Wat is het en wat kun je ermee?

Steeds meer mensen praten over holisme, holistisch leven of een holistische lifestyle. Wat houdt holisme nou eigenlijk in is een vraag die ik vaak hoor.

Holisme is afgeleid van het Griekse woord Holos dat het geheel betekent. En dat is exact wat holisme is, het geheel van alles. Holisme is niet zweverig en wordt op allerlei gebieden toegepast, zelfs in de wetenschap.

Holisme is een overtuiging waarin de verbinding tussen alle zaken centraal staat. Er wordt gekeken naar het geheel van alles. Als dit een mens betreft, worden verstand, lichaam, gevoel, energie, de ziel en het eigen systeem (ik kijk dan naar het gezin van herkomst en huidig gezin) aan elkaar verbonden. 

Door op deze manier te kijken en te ervaren kunnen de oorzaken van bijvoorbeeld bepaald gedrag of aangenomen patronen, ziektes of gedragsproblemen worden gevonden. Door vervolgens met de oorzaak aan de slag te gaan, zullen de symptomen die gevolg waren van de oorzaak verminderen of geheel verdwijnen.

Let wel: Ik ben geen arts. Raadpleeg bij psychische en fysieke problemen ook steeds een arts. Holistische therapie, aromatherapie en Bach Bloesem therapie zijn geen vervanging voor de reguliere geneeskunde.

Ik, als holistisch therapeut, kijk dus niet alleen naar het probleem dat jij aangeeft tijdens het intakegesprek, ik kijk naar alle facetten eromheen en probeer samen met jou de oorzaak te vinden van het probleem, dat bij jou kan liggen of bij jouw kind.

Ik ben een luisterend oor, ik geef je tips en handvatten en bovendien zorg ik voor ruimte in jou, zodat jij tot eigen inzichten en mogelijkheden kunt komen. Het doel van mijn coaching is altijd om de oorzaak van het probleem te vinden en de blokkades die hieromheen zich bevinden te doorbreken.

Tijdens de therapie maak ik onder andere gebruik van aromatherapie, Bach Bloesem remedies en massages. Dit zijn ook alle drie holistische methodieken.

De therapie die ik inzet is holistisch. Dat houdt in dat ik niet alleen kijk naar het probleem dat jij aangeeft tijdens het intakegesprek, ik kijk naar alle facetten eromheen en probeer samen met jou de oorzaak te vinden van het probleem. We onderzoeken samen de patronen en overtuigingen die aanwezig zijn, bij zowel jou, het gezin als je kind en we gaan op onderzoek naar de blokkades.

Als ik kinderen coach, zijn het eigenlijk altijd de ouders die ik echt coach. Kinderen spiegelen altijd het gedrag van hun ouders, zelfs bepaalde gedragingen waarvan jij niet doorhebt dat je ze hebt. Ze willen je iets laten zien, waar jij aan mag werken, om weer tot je volle potentieel te komen.

De kinderen mogen bij mij in de praktijk tekenen, gemasseerd worden, we doen een aantal oefeningen en bovenal mag het kind gewoon vertellen. Mijn bevindingen die ik onder andere verkrijg uit de massage en het lezen van de tekening, bespreek ik op een later moment met de ouders, zodat zij ermee aan de slag kunnen. Ik praat niet over de problemen van het kind als het kind erbij aanwezig is. Dit kan namelijk zorgen voor onzekerheid bij het kind en bovendien het gevoel dat het niet veilig is.

Ik ben een luisterend oor, ik geef je tips en handvatten en bovendien zorg ik voor ruimte in jou, zodat jij tot eigen inzichten en mogelijkheden kunt komen. Het doel van mijn therapie is altijd om de oorzaak van het probleem te vinden en de blokkades die hieromheen zich bevinden te doorbreken.

Tijdens de therapie maak ik onder andere gebruik van aromatherapie, Bach Bloesem remedies en massages. Dit zijn ook alle drie holistische methodieken.

Veel van de blokkades, patronen en overtuigingen komen voort uit onze jeugd. Uit situaties op school, met vrienden of in het gezin.

Vaak zijn bepaalde patronen en overtuigingen je aangeleerd door je ouders. Elke ouder doet het naar beste kunnen, dat is mijn overtuiging. En geen enkele ouder kan alles goed doen.

Als het allemaal werd gedaan zoals het zou moeten, is er geen ruimte voor eigen lering en ontwikkeling, hoe rot de gevolgen van missende behoeftes ook zijn uit je jeugd.

In basis heeft iedereen in zijn jeugd 12 basisbehoeften nodig en de hoop is dat je die allen van je ouders zal ontvangen, zoals ook jij misschien hoopt voor je eigen kinderen. In de praktijk blijkt dat minstens twee van die basisbehoeften niet of niet volledig zijn vervuld. Er kunnen blokkades, overtuigingen en patronen ontstaan door het missen van die behoeftes.

Door onder andere daar holistisch naar te kijken, komen we achter de zingeving en kunnen we holistische methodieken inzetten om de blokkades, overtuigingen en patronen te doorbreken.

Holistisch kijken houdt ook in dat ik kijk naar elke cliënt als individu. Iedereen is anders. Ik zet methodieken in die passen bij jouw gezin, methodieken waardoor jullie kunnen groeien in zelfontwikkeling, kunnen losbreken en volledig jezelf mogen gaan accepteren, zodat jij wordt wie je bent. De therapie die je van mij ontvangt is altijd afgestemd op jou.

Ik zet alle methodieken in met een holistische visie.

Het grootste doel is communicatie jouw bewustzijn te vergroten, zodat jij tot eigen inzichten kunt komen. Als de bewustwording er is, is de grootste stap al gemaakt.

Een aantal van de methodieken die ik inzet:

 • Therapeutisch tekenen – Door te tekenen krijgt jouw onderbewustzijn de kans boodschappen aan jouw bewustzijn door te geven. Tijdens het lezen van een tekening kijk ik naar het geheel van de tekening, onder andere de kleuren, de symbolen, de manier waarop is getekend, de manier waarop het papier is gebruikt en wat op welke plek staat getekend. Al deze elementen verbind ik aan elkaar en zo ontstaan mooie boodschappen, hulpvragen en je geeft zelfs de tip voor je eigen medicijn in de tekening. Dit doe ik zowel met volwassenen als kinderen.
 • Massages – Door te masseren kan de energie in je lijf weer gaan stromen. Tijdens het masseren maak ik altijd gebruik van aromatherapie, wat ook weer invloed heeft op wat jij nodig hebt. Met een holistische massage maak ik ruimte vrij in je hoofd, maak ik vastzittende emoties in je buik los en voer ik af middels een voetreflexmassage. Tijdens een aromamassage masseer ik specifiek het gebied dat betrekking heeft op de oorzaak van het probleem dat jij ondervindt. Beide massages zijn ook gewoon heerlijk om even te ontspannen.
 • Acupressuur – Door te tappen op meridiaanpunten die bekneld zijn door blokkades, komen de blokkades los en kan je energie weer gaan stromen.
 • Aromatherapie – Aromatherapie is een holistisch hulpmiddel dat zeer subtiel werkt en je heel gemakkelijk kunt gebruiken. Het heeft vele toepassingsmethodes en geuren. Exact gericht op wat er nodig is. Ik zet de aromatherapie onder andere in als massageolie, wrijfolie, een voetenbad of zodat je de therapie thuis kunt gebruiken in een diffuser.
 • Bach Bloesem therapie – De Bach Bloesems ondersteunen jou in het proces van verwerken en loslaten.
 • Affirmaties – Door eigengemaakte affirmaties, gaat jouw instelling over jezelf veranderen, de affirmatie oefening doe ik altijd in combinatie met aromatherapie en acupressuur. Affirmaties kunnen zowel voor kinderen als volwassenen worden ingezet
 • Inzicht in missende basisbehoeften – Door hier inzicht in te krijgen, komen we erachter wat de reden is van bepaald gedrag of gevoel, van jou of van jouw kind. Hier komen we mee tot de oorzaak, waarna we bijvoorbeeld affirmaties, massages, acupressuur, aromatherapie of Bach Bloesem therapie kunnen gaan inzetten.
 • Herstel innerlijk kind – Veel van onze overtuigingen, blokkades en patronen herleiden naar ons innerlijk kind. Ons innerlijk kind is altijd in ons aanwezig, ook in je volwassenheid. We gaan samen aan de slag, zodat jij jouw innerlijk kind weer kan gaan omarmen en het er mag zijn zoals het is. Hierdoor verwerken we wederom de oorzaak van verstoringen. Deze methode zet ik enkel in bij de ouders.
 • Leren grenzen stellen – Het lastig vinden van het stellen van grenzen komt vaak voort uit iets vanuit onze jeugd, bijvoorbeeld onzekerheid of als je heel streng bent opgevoed of juist niet streng genoeg. Door dit in te zien en je te informeren over de bewezen methode van grenzen stellen bij VUURkinderen, kun jij je grenzen liefdevol, helder en krachtig aan gaan geven. 

Al deze methodieken kunnen met elkaar en kunnen ook invloed hebben op elkaar. Wanneer ik welke methodiek inzet hangt af van jou, de probleemstelling en het verloop van de therapie.

Naast deze methodieken zijn er nog vele andere methodieken die ik inzet, alles is afgestemd op jou en jouw VUURkind, wat jullie nodig hebben om weer jezelf te mogen zijn, tot rust en in balans te komen.

In een holistische lifestyle is in de 1e plaats heel veel ruimte voor bewustwording. Als je holistisch leeft, sta je stil bij jezelf en alles om je heen.

Zo hou je bijvoorbeeld rekening met wat en hoeveel je eet. Je maakt tijd voor jezelf, je houdt je bezig met zingeving en je zorgt voor voldoende rust en ontprikkeling.

Voor VUURkinderen is ontprikkelen van groot belang. Door hun gevoeligheid zijn ze enorm vatbaar voor prikkels. En die prikkels moeten eruit!

Mediteren hoort ook echt in een holistische lifestyle en is een mooie methode om weer even bij zinnen te komen. Wist je dat je ook in meditatieve staat kunt komen door bijvoorbeeld de afwas met de de hand te doen of door te tekenen of te kleuren? Het is niet per se nodig om steeds heel diep te mediteren, al kan het prettig zijn dit wel zo nu en dan te doen.

Voor kinderen is mediteren niet altijd prettig in het begin. Daarom zijn er fijne kindermeditaties, die hier rekening mee houden.

Als je holistisch leeft is het een must om veel in de natuur te zijn, ook als het regent. Wandelen in het bos of op het strand geeft je ontzettend veel energie en is een mooie manier om even stil te staan bij jezelf.

VUURkinderen in het bijzonder hebben die connectie met de natuur zo erg nodig. De natuur brengt hen positieve energie en kan als echte uitlaatklep voldoen.

Je intuïtie is leidend in een holistische lifestyle. Van binnen weet jij wat goed voor jou en jouw VUURkind is, welke keuzes bij je passen en wat je nodig hebt. Door te leren luisteren naar je intuïtie word je vele malen zekerder van jezelf, ontvang je meer voldoening en groeit je assertiviteit.

Daarnaast denk je ook aan je medemensen en aan het milieu. Je denkt bijvoorbeeld na over welke kleding je koopt, wat voor auto je rijdt en je bezuinigd energie waar mogelijk.

Al met al is een holistische lifestyle een levensstijl waarin jij tot jezelf komt, je meer in rust en balans leeft, je je bezig houdt met je eigen ontwikkeling en bewustwording. Het zorgt voor een verdieping van jouw hele ZIJN.

AROMATHERAPIE

Meer informatie over de werking van de geuren

Ik werk met de etherische oliën van Tisserand. Zij geven de volgende richtlijnen voor het veilig gebruiken van aromatherapie. Heb je twijfel over of een olie voor jou geschikt is? Stuur me een bericht via laura@vuurkind.nl

OVER AROMATHERAPIE

Aromatherapie is het toepassen van vluchtige etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd voor het bevorderen van lichamelijk en psychisch welzijn. Het woord aroma duidt op de geur van de oliën.

Etherische olie bevat de pure essentie zoals gevonden in bloemen, bessen, grassen, wortels, zaden, bast, vruchten en kruiden, en wordt voornamelijk verkregen door distillatie. Elke olie heeft zijn eigen unieke karakter, aroma en therapeutische eigenschappen.
De oliën zijn zeer geconcentreerd en dus zuinig in gebruik. 

Etherische oliën bestaan uit zeer kleine aromatische natuurlijke chemische stoffen die ingezet kunnen worden voor gezondheid, schoonheid en hygiëne. Wij kunnen hiervan profiteren door ze toe te passen bij massage, baden, verdamping en inhalatie. 

Tisserand Aromatherapy wordt wereldwijd beschouwd als een van de betrouwbaarste leveranciers van etherische oliën en staat bekend om expertise en integriteit. 
Al sinds 1974 levert Tisserand Aromatherapy de zuiverste kwaliteit oliën aan zowel professionals als liefhebbers. Oorspronkelijk opgericht door aromatherapie pionier Robert Tisserand. Het merk biedt naast etherische oliën een complete lijn verzorgingsproducten op basis van aromatherapie.

ETHERISCHE OLIËN VAN TISSERAND AROMATHERAPY: 
Tisserand 100% pure, zuivere etherische oliën worden wereldwijd erkend als behorend tot de mooiste. De integriteit van onze ingrediënten vormt de kern van het bedrijf. De natuurlijke plantenextracten gebruikt om onze olie te maken, zijn afkomstig uit de hele wereld. Wij gebruiken uitsluitend biologische, wild gewonnen en ethisch geoogste etherische oliën en wachten tot planten op natuurlijke wijze tot wasdom komen om maximale geurintensiteit en zuiverheid te garanderen.

Biologisch (ORGANIC):
Gecertificeerde biologische etherische oliën zijn afkomstig van planten waarvan de teelt aan strikte biologische normen dient te voldoen. Dit betekent dat de telers geen kunstmatige meststoffen, herbiciden of pesticiden gebruiken, en er vindt geen genetische modificatie (GM) of bestraling plaats. Bovendien is er geen vervuiling van de plaatselijke lucht en het grondwater. In plaats daarvan wordt gewerkt met ecosysteem beheermethoden voor behoud van de gezondheid van zowel plant als bodem. 
Onze biologische oliën voldoen aan de normen van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) die de Soil Association en Ecocert accrediteren.

Wild gewonnen (WILD CRAFTED):
Wild crafted etherische oliën worden verkregen van planten die niet gecultiveerd worden. Ze worden verzameld in hun natuurlijke habitat. Dit levert prachtige etherische oliën omdat de planten groeien in een omgeving waaraan zij zich van nature hebben aangepast. We oogsten duurzaam voor behoud van de soort.

Ethisch geoogst (ETHICALLY HARVESTED):
Duurzame teelt ligt ons na aan het hart en wij verzekeren dat de bomen, struiken en planten die gebruikt worden om Tisserand etherische oliën te maken niet uitgeput raken door overexploitatie. 

VEILIGHEID

Etherische oliën zijn gemakkelijk en veilig toe te passen, mits je je aan de veiligheidsvoorschriften houdt.
Het is belangrijk dat je voor gebruik onderstaande veiligheidsvoorschriften leest en de instructies op de bijsluiter in de verpakking volgt, zodat je zoveel mogelijk baat hebt bij het gebruik van etherische oliën. 

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN:

Het aantal aanbevolen druppels niet overschrijden:

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Onze etherische oliën zijn 100% natuurlijk, puur en zuiver. Ze worden gemaakt van kruiden, specerijen, bloemen, harsen etc. en kunnen zeer krachtig zijn. Soms zijn voor een druppel etherische olie honderden bloemen nodig. 
Dus houd je aan het aanbevolen aantal druppels, hoezeer je ook van de geur houdt! 

Etherische oliën mogen nooit worden ingenomen zonder advies en begeleiding 
van een professionele (gedegen opgeleide en daartoe bevoegde) beroepsbeoefenaar:

Etherische oliën kunnen inwendig schade veroorzaken indien inwendig gebruikt. 
Indien iemand per ongeluk olie heeft ingeslikt dient u direct medische hulp in te schakelen.

Bewaar etherische oliën altijd buiten bereik van kinderen: 

Indien een kind per ongeluk etherische olie heeft ingeslikt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. 

Etherische oliën niet onverdund op de huid aanbrengen:

Breng etherische oliën zorgvuldig aan: Voor alle etherische oliën geldt dat -zelfs na verdunning- contact met gevoelige gebieden zoals de ogen vermeden dient te worden. 
Is er toch olie in de ogen gekomen, spoel dan direct met veel water uit en raadpleeg een arts.

Etherische oliën van Bergamot, Citroen, Sinaasappel, Limoen mogen niet op de huid gebruikt worden bij blootstelling aan zon of gebruik van zonnebank.

Vermijd tenminste 12 uur na het aanbrengen blootstelling aan de zon/zonnebank.  

Citroengras, Citronella, May Chang en Tea-Tree mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar of op een gevoelige huid. 

Deze oliën zijn te krachtig voor kinderen jonger dan 6 jaar en bij een gevoelige huid. 

Massage van kinderen jonger dan 6 jaar: 

Bij het masseren van kinderen jonger dan 6 jaar, mogen niet meer dan 2 druppels etherische olie per 15ml plantaardige (basis)olie of lotionmengbasis worden gebruikt. 
En niet meer dan 2 druppels etherische olie mogen worden toegevoegd aan hun bad of verdamper. Aromatherapie, in het bijzonder massage, werkt goed bij kinderen. Maar niet alle etherische oliën zijn geschikt voor gebruik bij kinderen. Raadpleeg de veiligheidsinstructies. 

Etherische oliën moeten ook wanneer zij verdund zijn met voorzichtigheid worden gebruikt bij kinderen jonger dan 6 jaar. 

Gezondheid en medicatie:

Bij zwangerschap of als je lijdt aan een huidaandoening, epilepsie, astma of hoge bloeddruk of onder behandeling bent met medicijnen, of in geval van twijfel over een aandoening, dan is het belangrijk deskundig medisch advies in te winnen, alvorens etherische oliën te gebruiken.

Gebruik in huis:

Zorg ervoor dat etherische oliën niet in contact komen met gepolijste of geverfde oppervlakken en kunststoffen aangezien dit vlekken of beschadiging kan veroorzaken. Etherische oliën zijn ontvlambaar, houd ze daarom uit de buurt van open vuur.

Etherische oliën bewaren:

Bewaar de oliën koel en donker dus niet blootstellen aan direct zonlicht en warmte! Na opening binnen 1 jaar gebruiken. 
Voor maximale houdbaarheid kun je de oliën in de koelkast bewaren (mits dit veilig is i.v.m. kinderen). Indien je van deze voorschriften afwijkt en de oliën blootgesteld worden aan licht, lucht en warmte wordt de houdbaarheid aanzienlijk korter! 

 

TOEPASSING

Etherische oliën kunnen thuis eenvoudig gebruikt worden. Onderzoek naar geur heeft aangetoond dat reuk een sterkere emotionele reactie opwekt dan de andere zintuigen. 

Via aromatherapie kun je dan ook profiteren van de speciale eigenschappen van zuivere etherische oliën die verkregen worden uit diverse geurige plantdelen. Gebruik ze voor hun therapeutische eigenschappen, ter bevordering van jouw welzijn of simpelweg voor je plezier.

Hieronder vind je de belangrijkste toepassingsmethoden.

DE VIER BELANGRIJKSTE TOEPASSINGSMETHODEN VAN ETHERISCHE OLIËN ZIJN:

1. MASSAGE
Wil je je heerlijk ontspannen en energiek voelen, dan gaat er niets boven een massage. Pure etherische oliën zijn te geconcentreerd om direct op de huid te gebruiken en moeten dus eerst verdund worden (let op voor kinderen dienen hoeveelheden aangepast te worden en niet alle oliën zijn geschikt voor kinderen.

LICHAAMSMASSAGE: gebruik tot maximaal 5 druppels etherische olie vermengd met 10 ml plantaardige basisolie (zie assortiment).

GEZICHTSMASSAGE: gebruik tot maximaal 2 druppels etherische olie vermengd met 10 ml plantaardige basisolie (zie assortiment).

2. IN BAD
Het gebruik van etherische oliën in bad is een gemakkelijke en aangename manier om van de oliën te genieten.

Voeg tot 6 druppels etherische olie toe aan 20 ml plantaardige basisolie (bijvoorbeeld jojobaolie (let op: bad wordt glad) of een emulgator. Net voordat je in een gevuld bad stapt, voeg je dit mengsel toe aan het badwater. Verspreid het mengsel goed door het water.

Terwijl je heerlijk in je geurige bad ligt, wordt een klein deel van de olie door de huid opgenomen en de warmte van het water verdampt langzaam de rest.

3. DIFFUSIE / VERDAMPING
De vluchtige bestanddelen in etherische oliën maken ze zeer geschikt voor gebruik in een diffuser of verdamper. 

Tisserand biedt hiervoor de Aroma Spa Diffuser aan. Om de door jou gekozen sfeer te creëren gebruik je in de Aroma Spa Diffuser tot 6 druppels etherische olie van Tisserand Aromatherapy. Heb je een ander apparaat dan volg je de gebruiksaanwijzing daarvan. Sommige apparaten werken met water, andere niet. Bij het gebruik van een aromalampje met waxinelichtje doe je in het kommetje eerst water waarna je de etherische oliën toevoegt.

4. INHALATIE
Een aantal etherische oliën, zoals bijvoorbeeld Eucalyptus die de luchtwegen vrijmaakt, is ideaal voor inhalatie.

Let wel op; wij raden deze methode af bij astma of ernstige aandoeningen van de luchtwegen, omdat in dit geval de sterke aroma’s de symptomen juist kunnen verergeren.

 • STOOMINHALATIE:  voeg 3-5 druppels etherische olie toe aan een kom heet water (niet kokend) en inhaleer de damp gedurende 5 – 10 minuten. Wij raden het gebruik van stoominhalatie d.m.v. deze traditionele methode af voor kinderen jonger dan 10 jaar. In dit geval kun je gebruik maken van diffusie/verdamping zie hierboven.
 • PERSOONLIJKE INHALATIE: doe 1 – 2 druppels etherische olie op een tissue. Geur naar behoefte diep opsnuiven. 

De hierboven gegeven informatie betekent niet dat deze hoeveelheden voor alle etherische oliën in alle situaties en voor iedere persoon van toepassing zijn.  
Met etherische oliën van Tisserand Aromatherapy ben je verzekerd van de beste kwaliteit:  ALTIJD 100% PUUR EN ZUIVER. 
Wereldwijd door professionele aromatherapeuten gebruikt en aanbevolen.  

Elke geur heeft zijn eigen werking. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de geuren en hun werking die ik verkoop in de shop.

Heb je vragen? Stel ze gerust via laura@vuurkind.nl

GeurInzet emotioneel niveauInzet fysiek niveauContra-indicatieTypes
LavendelDrukte in hoofd
Stress
Angsten
Slapeloosheid
Hoofdpijn
Hartkloppingen
Brandwonden
Insectenbeten
Hoge bloeddruk
Misselijkheid
Onregelmatige of uitblijvende menstruatie
Blaasontsteking
Niet gebruiken tijdens de 1e maanden van de zwangerschapPure olie
Massageolie
Wrijfolie
MandarijnHSP-ers
Overprikkeling
Uitputting
Spanning
Stress
Vrolijkt op
Verfrist
Brengt creativiteit
Brengt speelsheid
Geeft troost
Bedplassen
Striae, acné en littekens
Spijsverteringsproblemen
Slappe huid
Verstopte en vette poriën
Hik
Spijsverteringsproblemen
Niet gebruiken op een gevoelige huid of voor het zonnebaden.Pure olie
Massageolie
Wrijfolie
CitroenVrolijkt op
Brengt ruimte in het hoofd
Geeft nieuwe hoop
Stimuleert de zintuigen
Ruimt oude rommel op in je hoofd
Immuunsysteem
Rimpels
Verkoudheids- en griepproblemen
Spataderen
Keelontsteking
Misselijkheid
Hoofdpijn
Niet gebruiken op een gevoelige huid of voor het zonnebaden.Pure olie
Massageolie
Wrijfolie
LimoenOpbeurend
Brengt creativiteit
Maakt je aan het lachen
Herstellend
Versterkend
Vergroot assertiviteit
Brengt verlichting bij zware problemen
Luchtwegproblemen
Spijsverteringsstoornissen
Huidaandoeningen, zoals wratten en acné
Bevordert de eetlust
Koortsverlagend
Verkoudheids- en griepproblemen
Niet gebruiken op een gevoelige huid of voor het zonnebaden.Pure olie
Massageolie
Wrijfolie
JeneverbesolieVoert negatieve energieën af
Brengt je weer bij jezelf
Voert alles af wat niet van jou is
Stress
Overprikkeling
Helpt je je intuïtie weer te vinden
Brengt stabiliteit in je gevoelsleven
Stimulerend
Opwekkend
Huidverstevigend
Doorbloeding
Haarverlies
Spierpijn
Acné
Verkoudheidsklachten
Blaasontsteking
Jicht
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap, een hoge bloeddruk of bij nierstoornissenPure olie
GeraniumOntspannend
Maakt weerbaar voor negatieve invloeden
Herstelt emotioneel evenwicht
Kalmerend
Rustgevend
Cellulitus
Oedeem
Verstopte of vette huid
Stimulerend voor doorbloeding
Acné
Aambeien
Overgangsproblemen
 Pure olie
Massageolie
Wrijfolie
CipresAngsten
Daadkracht
Ondersteunt bij veranderingen
Troostend
Brengt je in het hier en nu
Ondersteunt bij mentale en emotionele uitputting
Helpt bij het maken van keuzes
Luchtwegproblemen
Cellulitus
Overmatig transpireren
Spataderen
Aambeien
Menstruatie en overgangsklachten
Niet gebruiken tijdens de zwangerschapPure olie
Massageolie
Wrijfolie

Na veel onderzoek heb ik besloten te gaan werken met de oliën van Tisserand. Tisserand heeft vele voordelen voor mens en milieu, daarnaast zijn de oliën zeer betaalbaar. Meer informatie over de oorsprong vind je hieronder.

Tisserand Aromatherapy wordt wereldwijd beschouwd als een van de betrouwbaarste leveranciers van etherische oliën en staat bekend om expertise en integriteit. 
Al sinds 1974 levert Tisserand Aromatherapy de zuiverste kwaliteit oliën aan zowel professionals als liefhebbers. Oorspronkelijk opgericht door aromatherapie pionier Robert Tisserand. Het merk biedt naast etherische oliën een complete lijn verzorgingsproducten op basis van aromatherapie.

ETHERISCHE OLIËN VAN TISSERAND AROMATHERAPY: 
Tisserand 100% pure, zuivere etherische oliën worden wereldwijd erkend als behorend tot de mooiste. De integriteit van onze ingrediënten vormt de kern van het bedrijf. De natuurlijke plantenextracten gebruikt om onze olie te maken, zijn afkomstig uit de hele wereld. Wij gebruiken uitsluitend biologische, wild gewonnen en ethisch geoogste etherische oliën en wachten tot planten op natuurlijke wijze tot wasdom komen om maximale geurintensiteit en zuiverheid te garanderen.

Biologisch (ORGANIC):
Gecertificeerde biologische etherische oliën zijn afkomstig van planten waarvan de teelt aan strikte biologische normen dient te voldoen. Dit betekent dat de telers geen kunstmatige meststoffen, herbiciden of pesticiden gebruiken, en er vindt geen genetische modificatie (GM) of bestraling plaats. Bovendien is er geen vervuiling van de plaatselijke lucht en het grondwater. In plaats daarvan wordt gewerkt met ecosysteem beheermethoden voor behoud van de gezondheid van zowel plant als bodem. 
Onze biologische oliën voldoen aan de normen van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) die de Soil Association en Ecocert accrediteren.

Wild gewonnen (WILD CRAFTED):
Wild crafted etherische oliën worden verkregen van planten die niet gecultiveerd worden. Ze worden verzameld in hun natuurlijke habitat. Dit levert prachtige etherische oliën omdat de planten groeien in een omgeving waaraan zij zich van nature hebben aangepast. We oogsten duurzaam voor behoud van de soort.

Ethisch geoogst (ETHICALLY HARVESTED):
Duurzame teelt ligt ons na aan het hart en wij verzekeren dat de bomen, struiken en planten die gebruikt worden om Tisserand etherische oliën te maken niet uitgeput raken door overexploitatie.   

KINDEREN EN DE 4 ELEMENTEN

Meer informatie over VUURkinderen en de andere 3 elementen.

 

Tijdens de therapie hou ik rekening met het element dat het meest bij het kind past. Iedereen heeft alle vier de elementen in zich. Meestal is het één element die het beste past, soms is het een combinatie van twee elementen.

Ik spreek dan over de volgende 4 elementen:

 • Vuur – vuurkinderen
 • Water – waterkinderen
 • Lucht – luchtkinderen
 • Aarde – aardekinderen

Elk element heeft typische uitingen qua gedrag, zowel positieve als negatieve gedragsvormen, de zogenoemde gedragsproblemen, en zelfs uit het uiterlijk van een kind kun je vaak goed zien wat voor type het is.

Het is ook mogelijk dat het kind een voorkeur heeft in zijn gedrag van meerdere elementen. We hebben allemaal alle elementen in ons en we hebben allemaal een voorkeur voor 1 of 2 elementen.

Door naar het kind en daarbij ook naar het meest passende element te kijken, kan de coaching vele malen effectiever worden ingezet. Elk element heeft andere behoeftes en heeft een voorkeur van een manier van benaderen. Door me af te stemmen op het kind en het element, groeit het vertrouwen van het kind. Kijken volgens de 4 elementen hoort bij holistisch coachen.

Gedragsproblemen zijn vaak gevolgen van het niet in emotioneel evenwicht zijn. Dit kan bij het kind liggen en ook vaak bij (één) van de ouders. Als je gaat kijken volgens de 4 elementen, kun je ook goed het type gedragsproblemen herleiden. Je kunt dan beter de oorzaak vinden en daar gericht op werken.

De informatie die je krijgt als je kijkt naar het type kind, is ontzettend waardevol. Door deze informatie kan ik gericht zien wat het kind nodig heeft om weer lekker in zijn of haar vel te zitten. Hier stel ik vervolgens de methodieken op af die ik inzet in de coaching.

De term: ‘Ik ben helemaal in m’n element’ is niet voor niets ontstaan.

Al het bovenstaande geldt ook voor volwassenen. Het is met volwassenen vaak lastiger te bepalen bij welk element zij horen. Dit komt door vele aangenomen patronen. Door holistisch te kijken en te verbinden, kunnen we er wel achter komen bij welk element de volwassene past. Als je inziet welk element bij je past, kun je ook veel beter bepalen wat je nodig hebt om je ‘helemaal in je element te voelen’.

Deze website is volledig gericht op VUURkinderen, omdat zij mijn hart hebben gestolen en ik me in deze kinderen heb mogen specialiseren.

Als je in je element bent, ervaar je meer rust, wijsheid, levenslust en sta je steviger in het leven. Je weet wie je bent en wat je nodig hebt, dit komt ten goede voor je assertiviteit. Ook laat je gemakkelijker je onzekerheden varen

Een vuurkind is verbonden aan het element vuur. Het ervaart via het lijf en de zintuigen. ‘Eerst voelen, dan luisteren’, is vaak het motto van een vuurkind.

Het zijn veelal kinderen die houden van sporten en bewegen, dit hebben ze ook nodig. Het zijn krachtige kinderen, houden van actie, zijn fysiek ingesteld en hebben het snel warm, warme voeten en warme handen. Ze doen vaak overal zo snel mogelijk hun schoenen uit.

 

Vuurkinderen hebben een behoorlijk temperament. Ze kunnen snel boos worden en zijn de boosheid vaak snel weer kwijt. Een vuurkind houdt van knuffelen en aanraken.

Door middel van een knuffel of een massage voelt het kind beter dat je van hem of haar houdt dan door het alleen te zeggen. 

Vuurkinderen zijn soms moeilijk te benaderen, en zorgen graag voor zichzelf. Ze hebben moeite met beperkingen en begrenzingen, gebruiken wel eens krachttaal. Ze horen je meestal gewoon niet als je zegt dat ze iets niet moeten doen, het vuurkind voelt op zo’n moment enkel de noodzaak om te ervaren.

Dit is de reden dat vuurkinderen vaak over grenzen heengaan. Een vuurkind kan niet makkelijk gevaar inschatten, en neemt vaak risico’s zonder dat ze het doorhebben. Als ouder van een vuurkind is dit niet altijd gemakkelijk. Het kind luistert niet naar jouw waarschuwingen en gaat impulsief op zijn doel af. Het helpt als ouder al om je er bewust van te worden dat jouw vuurkind niet met opzet niet naar jou luistert. Het kind heeft alleen een andere manier van benadering nodig.

Vuurkinderen vertonen vaak grensoverschrijdend gedrag, omdat ze hun eigen grenzen willen leren kennen. Als het kind beter in zijn element zit, zal dit minder worden. Het grensoverschrijdende gedrag zorgt vaak voor gedragsproblemen. Als de oorzaken van de gedragsproblemen zijn gevonden en je hiermee gaat werken, is het belangrijk dat er heldere, haalbare en liefdevolle grenzen worden gesteld. Een bewezen effectieve methode vind je in het e-werkboek Liefdevol Grenzen Stellen. Wil je liever persoonlijk advies? Boek dan een online 1-op-1 coachsessie, ik luister naar je vragen en zet samen met jou de methode uiteen, je ontvangt bij aankoop van de online sessie het e-werkboek gratis.

Vuurkinderen zijn vaak gespierd. Ze houden van sport en activiteiten. Ze klimmen snel in een touw of boom en zijn graag in de buitenlucht. Dit hebben ze ook nodig. Zet je een vuurkind een hele dag achter een tablet of televisie, kan hij of zij zijn energie niet kwijt, met als gevolg grensoverschrijdend gedrag of zelfs gedragsproblemen. Simpelweg omdat er teveel energie aanwezig is.

Het zijn soms wat drukkere, fysieke kinderen. Het zijn vaak vuurkinderen die ook hoogstimulatief zijn, strong willed. Deze combinatie zorgt nogal eens voor een uitdaging in het gezin. Het kan behoorlijk vermoeiend zijn, voor het kind zelf en het hele gezin, om met deze eigenschappen om te gaan, zeker als hij of zij niet in zijn ‘element’ is. 

Inmiddels heb ik me mogen specialiseren in VUURkinderen en wat het met het gezin doet. Wil je samen met mij aan de slag? Neem dan eens een kijkje bij het 1-op-1 ALL-IN traject. Dan gaan we samen aan de slag om de rust weer te krijgen in je gezin. Je krijgt ontzettend veel informatie, methodieken, coaching en therapie. Tijdens dit traject leer ik jou als ouder wat en hoe je iets kunt toepassen. Zodat je dit ook zonder mijn begeleiding kan. Klik hier voor meer informatie

HOOGGEVOELIGHEID

Meer informatie over hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en hoogstimulativiteit

Hooggevoeligheid is een term dat steeds meer wordt besproken. Er is heel veel over te vinden en nu het onderwerp steeds populairder wordt, blijkt dat meer en meer mensen zich kunnen vinden in de kenmerken en dus ook hooggevoelig zijn.

Hooggevoelig zijn wordt ook wel aangeduid met HSP (High Sensitive Person)

In het kort houdt het in dat iemand die hooggevoelig is gevoelig is voor veel dingen, voor geuren, geluiden, stoffen, maar ook voor energieën en emoties.

Een hooggevoelig persoon heeft moeite met het verwerken van prikkels, en deze personen krijgen deze prikkels juist veel meer binnen dan anderen.

Hooggevoeligheid kan voor iedereen anders voelen, er zijn dan ook verschillende vormen van.

Hooggevoeligheid kan je hele leven, en die van je naasten beïnvloeden. Het kan als een last voelen. Maar als je ermee om leert gaan, ga je je hooggevoeligheid steeds meer waarderen, je gaat het gebruiken als KRACHT. 

Helaas duurt het vaak lang totdat iemand doorheeft dat hij of zij HSP is. Voordat je dit doorhebt kun je last hebben van allerlei klachten, zoals hoofdpijn, bomvol emoties zitten, snel geraakt zijn, down zijn, stressklachten en ga maar door. Je merkt vaak dat als iemand er eenmaal achter is dat hij of zij hooggevoelig is, zij hier beter mee om kan gaan en dit dus kan omzetten tot een kracht.

Eigenlijk zijn HSP-ers juist heel bijzonder en ontzettend waardevol voor deze wereld.

Veel kinderen zijn hooggevoelig (HSP). Het onderwerp wordt steeds meer bespreekbaar en daardoor steeds meer herkend. Hooggevoeligheid heeft allerlei verschillende uitingen.

Als een kind hooggevoelig is, is dit soms moeilijk om mee om te gaan, zowel voor de ouders als voor het kind. Een hooggevoelig kind reageert en gedraagt zich anders dan andere kinderen. Ook zijn er soms methodes nodig zodat het hooggevoelige kind beter met zichzelf kan omgaan en de vruchten kan gaan plukken van het talent van hooggevoelig zijn.

Ik spreek vaak over hoogsensitief en hoogstimulatief. Het zijn beide vormen van hooggevoeligheid. Het is voor mij belangrijk om te weten wat voor type hooggevoeligheid het kind bezit. Door dit te weten kan ik gerichter de therapie inzetten. De hoogstimulatieve kinderen noem ik VUURkinderen. Het is geen probleem als je dit nu nog niet weet over je kind, ik kom er samen met jou achter.

Enkele kenmerken van hoogsensitiviteit:

 • Snel moe
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Bedachtzaam
 • Luisteren goed naar wat de ander zegt
 • Voorzichtig
 • Zachtaardig
 • Passen zich vaak aan
 • Zeer gericht op wat de ander voelt
 • Gaan snel over eigen grenzen heen
 • Vaak stil of behoedzaam in grote groepen
 • Geen echte sportliefhebbers
 • Willen de lieve vrede bewaren

Enkele kenmerken van hoogstimulatieve kinderen (HSP-SW, ook wel vuurkinderen door mij genoemd)

 • Veeeeel energie
 • Zeer impulsief
 • Kunnen niet goed luisteren, simpelweg doordat er teveel speelt in hun hoofd
 • Staan niet stil bij risico’s
 • Opstandig
 • Lijken onhandelbaar
 • Altijd op zoek naar het hoogst haalbare
 • Beweeglijk en druk
 • Richt zich vooral op zichzelf
 • Snel uitgekeken op dingen en altijd op zoek naar iets nieuws
 • Clownesk gedrag
 • Snel afgeleid
 • Bijten van zich af
 • Kunnen niet stilzitten
 • Willen alles op hun eigen manier doen
 • Kunnen tics ontwikkelen
 • Snel gefrustreerd
 • Zeer fysiek
 • Gaan vaak over jouw grenzen heen

Er zijn dus grote verschillen, daarom zijn er ook grote verschillen in het soort therapie of methodiek die werkt. Tijdens een traject of losse sessies, geef ik je tips en methodieken die je ook thuis zelf kunt inzetten. Deze hele website is gericht op VUURkinderen en hoe positief met hen om te gaan. Daarom vind je op deze site enkel trainingen, ebooks, werkboeken, tips en informatie die gericht is op VUURkinderen.

Hooggevoeligheid kan een ware kracht zijn, het is niet te verstoppen, want hooggevoeligheid is in alle facetten in je leven voelbaar, bij alles wat je doet en denkt en bij alles wat een ander doet en denkt. Als je je kind (en jezelf) leert hoe hij of zij hiermee om kan gaan, zal het een waardevol talent zijn voor de rest van hun leven.