Vuurkind

Een Vuurkind wordt vaak verward met ADHD

Te vaak wordt het label ADHD afgegeven. Ik erken absoluut dat ADHD bestaat en dat het heel prettig is om hiervoor behandeld te worden als je het hebt. Helaas wordt de diagnose vaak gegeven, zonder te kijken naar de oorzaak van het drukke gedrag. Een Vuurkind wordt vaak verward met ADHD, het krijgt dan een stempel en hoogstwaarschijnlijk medicatie en dat is helaas niet altijd terecht of de oplossing.

Een Vuurkind kan ADHD hebben, maar heeft het over het algemeen niet. Een Vuurkind is van nature wat drukker dan andere kinderen, maar wordt vaak nog drukker doordat hij of zij uit balans is. Meestal is de oorzaak een emotionele disbalans bij het kind zelf of bij één van de ouders.

Een Vuurkind is gevoelig en weet niet goed wat hij of zij met eigen emoties moet doen

Vaak kunnen ze ze niet plaatsen, laat staan erover praten. Omdat ze zo gevoelig zijn pikken ze ook gemakkelijk emoties op van anderen.

Dit alles zorgt voor blokkades in het energiesysteem van een Vuurkind en aangezien een Vuurkind expressief is, worden ze door die blokkades veel drukker, veel emotioneler of zelfs onhandelbaar.

Druk doen, niet luisteren, tics, het zijn allemaal gevolgen van die blokkades of opgepikte emoties van anderen. Als een Vuurkind (en de ouder) weer in balans komen zal het gedrag ook weer in balans komen.

Het is daarom belangrijk dat je als ouder jezelf te rade gaat bij je eigen emoties en gedrag, kunnen die misschien de oorzaak zijn van het buitensporige gedrag van je zoon of dochter? En is het misschien helemaal geen ADHD? Of is jouw misschien om een andere reden zo druk? Het is daarom dat een Vuurkind vaak verward wordt met ADHD. Het loont de moeite dit eerst goed uit te zoeken, voordat je besluit medicatie in te zetten.

Deze tekst heeft auteursrecht. Neem contact op via laura@vuurkind.nl voor toestemming.

Scroll naar top
Vragen, tips of advies?