BLOG

Blog

Wat korte tips en informatie

Hier vind je een aantal korte artikelen over VUURkinderen, inclusief praktische tips.

ย 

Soms moet je je handen voor je oren doen ๐Ÿ™‰ zo hard laat een VUURkind weleens van zich horen.

Als een VUURkind het ergens niet mee eens is, zal je dit zeker weten!

In tegenstelling tot hoogsensitieve kinderen die veel opslaan en meestal opkroppen, met als gevolg vaak buikpijn of hoofdpijn, gooit een hoogstimulatief kind zijn of haar gevoelens er sneller uit ๐Ÿ˜ค

Vaak kunnen ze deze gevoelens nog niet benoemen, ze willen echter wel dat je weet dat er iets niet okรฉ is. Als ouder kan je daarom nogal eens voor een raadsel komen te staan ๐Ÿคฏ

Het heeft geen zin om tijdens zo’n bui aan je VUURkind te vragen wat er is, belangrijker is dat je er op zo’n moment bent.

Aanwezig en met aandacht.

Je VUURkind voelt zich dan gehoord en gezien, wat weer het zelfvertrouwen versterkt ๐Ÿ’ช

Hoe lastig deze eigenschap soms ook voor een ouder kan zijn, het is eigenlijk een kwaliteit van je kind. Hij of zij durft voor zichzelf op te komen en te laten merken dat hij of zij het ergens niet mee eens is.

Best assertief die VUURkinderen ๐Ÿ”ฅ๐Ÿงก

Grr…. je zegt 10 keer niet doen!! En toch doet je kind het.. Het lijkt wel of je zoon of dochter je niet eens hoort!

Wat nou als ik je vertel dat dat ook echt zo is? VUURkinderen gaan recht op hun doel af, ze zien wat ze willen en laten zich door niets of niemand tegenhouden..

Eigenlijk best een mooie eigenschap, toch?

Nadeel van deze eigenschap is dat ze jouw waarschuwingen meestal niet horen en dat is niet omdat ze niet willen luisteren, ze horen je letterlijk niet. ๐Ÿ™‰

Als je je hier bewust van wordt, kan dit je een hoop frustratie schelen.

Wat wel helpt? Loop naar je vuurkind toe, raak zijn of haar arm aan en vertel op ooghoogte wat je wil. Door het fysieke contact raakt het kind afgeleid van zijn of haar doel en staat het open voor andere impulsen.

Natuurlijk kan het zijn dat jouw eigenwijze vuurkind het toch doet, maar hรฉ, we zijn hier allemaal om te leren ๐Ÿงก๐Ÿ”ฅ

Als er iets is waar een VUURkind niet tegen kan, dan is het onrecht. Onrecht dat henzelf wordt aangedaan, maar ook als het een ander wordt aangedaan.

Daarom zijn ze zelf ook meestal heel eerlijk ๐Ÿ˜‡

Natuurlijk proberen ze ook weleens een leugentje, maar vaak ziet een ouder dat al direct aan het gezicht, of het VUURkind biecht zijn leugen zelf al vrij snel op.

VUURkinderen zijn ook erg gevoelig. Ze zijn vatbaar voor de energie en gevoelens van anderen en voelen het direct als iets niet klopt ๐Ÿค”

Als jij als ouder ergens mee zit, waardoor je verdrietig bent of in een slecht humeur, dan heeft het geen zin om net te doen alsof je je geweldig voelt.

Jouw kind prikt daar direct doorheen en zal zich afvragen waarom je niet eerlijk bent.

Door dit gevoel van onrecht kunnen emotionele buien ontstaan of zelfs driftbuien.

Als je je rot voelt of gewoon een baaldag hebt (zoals wij dat allemaal weleens hebben ๐Ÿ˜‰) geef het gewoon aan. Zeg bijvoorbeeld dat je even niet zo lekker in je vel zit en geef daarbij aan dat het niet door jouw kind komt.

Dit geeft je kind rust en het versterkt zijn zelfvertrouwen, want hij wist al dat er iets was…

Mooie kinderen hรจ, die VUURkinderen ๐Ÿ”ฅ๐Ÿงก

Ik heb zelf ook zo’n heerlijk VUURkind ๐Ÿฅฐ En weet je, ik heb van niemand anders zoveel geleerd als van hem.

Elke dag laat hij mij de wereld door zijn ogen zien, elke dag hoor ik wijze uitspraken, elke dag verwonder ik me over hoe zo’n klein mannetje zoveel te vertellen heeft.

Waar ik vaak angst had voor alles, is hij (fysiek) onbevreesd. Hij gaat voor het hoogst haalbare en laat zich niet snel tegenhouden.

Waar ik jarenlang mijn eigen gevoelens heb weggestopt, durft hij al zijn emoties te laten zien ๐Ÿ˜

En nee, het is niet altijd makkelijk geweest, ook ik heb weleens mijn geduld verloren en ben radeloos geweest.

Ik heb geleerd en ben anders gaan kijken naar zijn gedrag, ik heb me verdiept in kinderen, hooggevoeligheid en hoogstimulatieve kinderen, wat een herkenning! Alleen al die bewustwording brengt ontzettend veel rust en begrip.

Door wat ik heb geleerd om te zetten naar de praktijk is onze verbinding enorm verdiept en zie ik hem en mezelf zoals we echt zijn. Er is rust en meer ruimte voor liefde ๐Ÿงก

Dankbaar ben ik, dat ik de moeder van deze prachtige jongen mag zijn en dankbaar ben ik dat ik andere ouders mag begeleiden naar een sterkere verbinding met hun kinderen.

Ik wens je een prachtige dag, laat de storm alle zorgen wegwaaien ๐Ÿ”ฅ๐Ÿงก

VUURkinderen zijn nieuwsgierig! Ze vinden het fantastisch om hun grenzen te verleggen en nieuwe dingen te ontdekken, maar dan vooral als ze ze zelf hebben verzonnen ๐Ÿ˜‰

Zet je bijvoorbeeld een nieuwe groente op tafel, dan willen ze het vaak niet eens proberen.. maar als ze zelf iets bedenken, dan proeven ze het maar al te graag.

Zo heb ik weleens vanille vla met appelmoes, hagelslag en komkommer moeten proeven. (true story ๐Ÿ˜‚)

Een VUURkind wil vooral zelf iets verzinnen, zo hebben ze een eigen keus, stimuleren ze hun creativiteit en het kan hun zelfvertrouwen versterken.

Het helpt om een VUURkind een keuze te geven, zo heeft hij of zij het gevoel dat er zelf beslist mag worden en dat dat er toe doet.

Belangrijk om je als ouder ook neer te leggen bij die keuze, ook al ben je het er zelf niet mee eens, jij hebt immers de keuze gegeven..

Zo verleg je ook eens je eigen smaakpapillen ๐Ÿ˜‰๐Ÿ”ฅ๐Ÿงก