Vuurkind

Mijn kind is hooggevoelig en nu

Mijn kind is hooggevoelig en nu

Oké je bent er eindelijk achter waarom jouw kind heftiger reageert op prikkels, emoties en situaties dan andere kinderen. Je kind is hooggevoelig. En nu?

Meestal ga je als ouder op zoek naar manieren om je kind te helpen omgaan met die hooggevoeligheid. Misschien zoek je naar hulpmiddelen of methodes om je hooggevoelige kind te helpen. En dat is natuurlijk meer dan goed!

De meeste ouders weten niet dat er 2 types hooggevoeligheid zijn

Dat hooggevoeligheid bestaat en wordt erkend is gelukkig al een aantal jaren. Steeds vaker wordt hooggevoelig zijn erkend en worden de kinderen (en volwassenen) serieus genomen in hoe zij de wereld ervaren en welke klachten er eventueel zijn en mogelijk ontstaan.

Maar wat veel mensen niet weten, en dit is juist is dat je móet weten als je je hooggevoelige kind de juiste hulp en begeleiding wil bieden, is dat er twee types hooggevoeligheid zijn;

Hoogsensitief en Hoogstimulatief

Beide gevoelig en beide anders.

Er zijn vele wezenlijke verschillen tussen de twee. Zo is een hoogsensitief kind vaak een binnenvetter, die kropt alles op. Een hoogstimulatief kind is eerder explosief te noemen. Ervaart een hoogstimulatief kind prikkels of emoties, dan moet het eruit. En meestal direct.

Een hoogstimulatief kind is daarbij telkens op zoek naar eigen grenzen en die van anderen, een hoogsensitief kind is wat voorzichtiger en zal zich eerder aanpassen aan anderen.

Een ander opvallend verschil tussen hoogsensitief en hoogstimulatief is dat een hoogstimulatief kind in bijna alle situaties aanwezig is, ze worden niet over het hoofd gezien. Een hoogsensitief kind is wat stiller en valt niet altijd op.

Een hoogsensitief kind is voornamelijk aan het ‘ervaren’ van binnen, emoties, gedachten en nog veel meer. Een hoogstimulatief kind ervaart ook alles in zich en om zich heen en is daarbij ontzettend alert en pikt alles op, maar al die ervaringen, emoties en prikkels moeten er op zeer korte termijn uit. Soms is dat direct, dus tijdens het ervaren, soms is het een aantal uur erna, maar dat het er snel uitkomt, in heel veel verschillende manieren, dat is zeker.

Een hoogsensitief kind heeft nog meer verschillen met een hoogstimulatief kind. Juist omdat de twee zo verschillen hebben ze beide ook een andere benadering nodig; een andere manier van communiceren, een andere manier van opvoeden en andere methodes.

Maar omdat er niet altijd wordt gekeken of het hooggevoelige kind hoogsensitief of hoogstimulatief is werken sommige methodes, tips en tricks juist averechts.

Als jij erachter bent gekomen; mijn kind is hooggevoelig, is het noodzakelijk dat je verder gaat onderzoeken of jouw kind nu hoogsensitief of hoogstimulatief is. Zo bied je de juist hulp aan je kind en voorkom je voor zowel jezelf als ouder als je kind een hoop frustratie.

Want een hoogstimulatief kind dat wordt benaderd als een hoogsensitief kind voelt zich niet begrepen, niet gezien, en het gedrag – zoals driftbuien, explosieve uitbarstingen, tics, wiebelen, tegendraadsheid, bepalend, etc – zal dan alleen maar verergeren.

Een Vuurkind is een hoogstimulatief kind.

Daar ga ik nog een laag dieper in. Elk kind (en elke volwassene) is verbonden aan de 4 elementen, water, lucht, aarde en vuur. Er is altijd één element dominant in onze persoonlijkheid. Dat wil zeggen de manier waarop je reageert, hoe je bent. Elk element heeft zijn eigen kenmerken en we hebben elk element in ons, maar er is er dus één waarbij we ons het meest in ons element voelen. Het bepaalt hoe we ervaren, beleven, denken, zien, etc. Een Vuurkind is een hoogstimulatief kind verbonden aan het element Vuur.

Kijken naar mensen volgens de 4 elementen begon met de vader van de geneeskunde Hippocrates (460-377 v.Chr.) Het is geen nieuwe bevlogen theorie maar een wezenlijk onderdeel van het leven en de ontwikkeling van de mens.

In de antroposofie kijken we op basis van 4 persoonlijkheidstypen. Dit is gebaseerd op de indeling van Hippocrates. Naast deze basistypen zijn ook gemengde types mogelijk, maar er is altijd 1 element dat de boventoon voert. Dit was de indeling van Hippocrates:

Bij welk element past jouw kind het beste?

Als je kijkt bij het element vuur, zie je dat de persoonskenmerken in het dagelijks leven zeer aanwezig zijn, meer dan bij de andere elementen. Daarom valt een Vuurkind vaak op met het gedrag, zeker als het niet lekker in zijn of haar vel zit. De eigenschappen worden dan uitvergroot vertoond en dat kan behoorlijk heftig zijn, zowel voor het kind zelf als de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan extreme woede-aanvallen, emotionele uitbarstingen, willen bepalen, etc.

Als je kind zulk gedrag vaak vertoond, weet je als ouder wel dat er iets aan de hand is en dat je jouw kind hierbij mag helpen en begeleiden.

Heb jij weleens gedacht: ‘Mijn kind is hooggevoelig?’ Dan is het een echte meerwaarde om te onderzoeken of jouw kind hoogsensitief of hoogstimulatief is. Anders ben je allerlei hulp(middelen) aan het inschakelen en heeft het nog niet het juiste effect. Zonde van je tijd en energie. Daarbij voelt jouw hooggevoelige kind zich alleen maar meer onbegrepen als ze voelen dat ze niet gezien worden zoals ze echt zijn.

Met de test Is jouw kind een Vuurkind?, kom je er binnen een paar minuten achter of jouw hooggevoelige kind een hoogsensitief of hoogstimulatief kind is.

Als je weet of jouw kind hoogsensitief of hoogstimulatief is zoek je gerichte hulp. De juiste hulp ondersteunt je hooggevoelige kind en jezelf zoveel beter en effectiever.

Scheelt je een hoop tijd en frustratie, want een Vuurkind in huis dat niet in balans is, zorgt nogal voor wat turbulentie.

Hier vind je de test – hoogsensitief of hoogstimulatief. Je hebt ‘m binnen een paar minuten gemaakt en het is helemaal gratis.

Deze tekst heeft auteursrecht. Neem contact op via laura@vuurkind.nl voor toestemming.

Scroll naar boven
Scroll naar top