Vuurkind

Mijn kind luistert niet

Mijn kind luistert niet

Mijn kind luistert niet! Met stip op nummer 1 van de meest gehoorde problemen van ouders met gevoelige, drukke kinderen met een sterke wil (strong-willed / hoogstimulatief). Elk gezin dat ik ooit heb mogen begeleiden, online of offline, elk gezin dat ik ooit heb gesproken loopt hier tegenaan.

Laat ik even voorop stellen dat het doel van een kind niet is dat het kind luistert naar de ouder. Het is juist goed dat zij een eigen weg verzinnen, dat ze voor zichzelf opkomen en doen wat ze willen. Maar soms, soms is luisteren wel noodzaak.

En dat luisteren, dat is nogal lastig voor die Vuurkinderen.


Ook ik dacht ooit mijn kind luistert niet. En ik kan uit eigen ervaring vertellen, dat is frustrerend, vermoeiend en energierovend. De hele dag maar de dingen blijven doen die jij niet wil. En dan niet 1 keer, nee, een Vuurkind blijft doorgaan.

Ik weet nog dat ik van alles heb geprobeerd.

 • Boos worden
 • Toegeven
 • Uitleggen
 • Negeren
 • Onderhandelen


  Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het geprobeerd. Meestal werkte de door mij op Google gevonden oplossing tijdelijk, maar even later begon de ellende opnieuw.


  Geloof me, als alleenstaande moeder met een meer-dan-fulltime-job was dit meer dan frustrerend. Niet alleen overdag, ook als ik terugkijk naar alle uren die ik heb gestopt in het leren over hoe ik om kan gaan met het feit dat mijn kind niet luistert.


  Het zorgde ervoor dat mijn moederschap met name gespannen was, net als ikzelf overigens en dat had weer een heerlijke uitwerking op mijn Vuurkind.. Want hoe meer gespannen of gestresst ik me voel, hoe meer hij dat voelt. Ik als watermens hou het meestal binnen, maar een Vuurkind..


  Tja, een Vuurkind kan niet anders dan het eruit gooien. In de praktijk zijn dit woede-aanvallen, driftbuien, extreem druk gedrag.
  Waarop ik weer reageerde met iets dat ik ergens had geleerd om mijn zoon te kalmeren en te laten luisteren. Het werd een cirkel. Een kip en ei verhaal.


  Totdat ik leerde anders te kijken. Andere kennis opdeed. En langzaamaan ging begrijpen dat die kleine vent mij aan het spiegelen was, hij wilde mij iets duidelijk maken, iets vertellen. Dit was een langdurig proces en tijdens deze waardevolle ontdekkingsreis gebeurde het nog ontzettend vaak dat ik bij mezelf dacht: ‘Mijn kind luistert niet.’


  Terwijl ik op onderzoek was naar het waarom hij zo tegendraads was en overal over in discussie ging, raadde een lief familielid mij een cursus aan. Een cursus geheel gericht op het stellen van grenzen bij kinderen en hoe je dit doet zonder strijd, zonder ruzie en zonder boos te worden.

Nou dat was een gamechanger!

Toen ik de cursus volgde dacht ik ja dag! Dat gaat toch nooit lukken. En toen ik de methode ging toepassen werd ik nog sceptischer. Maar ja ik had de cursus gevolgd, hier geld voor betaald en ik wilde toch weleens zien of die wijze meneer gelijk had. Dus ik zette door. Kostte me een hoop geduld, laat ik daar eerlijk over zijn.


Maar ik merkte dat er iets veranderde bij mijn zoon. Hij keek aandachtiger als ik nee zei, het leek hem eindelijk te boeien wat wel en niet mocht. Het duurde even. Maar uiteindelijk werkte de methode zoals ik nooit had verwacht.

Wat een verademing!

Die methode is eigenlijk voor elke ouder die denkt: ‘Mijn kind luistert niet’ geschikt. Maar ik ben de oprichtster van Vuurkind. Het was dus ook slechts een kwestie van tijd totdat ik de methode volledig verder toespitste op die mooie, gevoelige kinderen met een sterke wil, de strong-willed druktemakers, de hoogstimulatieve stuiterballetjes.

Ik leerde het de ouders die ik 1-op-1 begeleidde in mijn praktijk, net als ik waren zij sceptisch en net als ik was het voor hen doorzetten, maar uiteindelijk werkte de methode ook voor hen.

Vervolgens heb ik er een e-book over geschreven, maar ik miste de overtuiging die je simpelweg niet in een e-book kunt overbrengen. En die overtuiging is nodig bij deze methode. Het is geen moeilijke of ingewikkelde methode. Het is wel een methode die ook jouw geduld op de proef stelt en je vraagt door te zetten.

Maar uiteindelijk is het de beste methode voor Vuurkinderen.

Dé methode om je kind te laten luisteren. Zodat jij minder uitgeput bent aan het eind van de dag, je meer energie hebt en je ook nog een leuke avond hebt.

Iets voor jou? Zonder dat je boos hoeft te worden, zonder dat je de strijd hoeft aan te gaan en zonder allerlei dreigementen in het rond te gooien (die je toch meestal niet nakomt, omdat je je schuldig voelt)?

Reken binnen no time af met de overtuiging ‘mijn kind luistert niet’ en ga aan de slag met de online training Grenzen Stellen voor Vuurkinderen.

Deze tekst heeft auteursrecht. Neem contact op via laura@vuurkind.nl voor toestemming.

Scroll naar top
Vragen, tips of advies?